November 15, 2010

Nous esforços globals per a reduir la desocupació juvenil

IYOC

El 2010, la taxa d'atur juvenil va aconseguir a escala global la xifra del 13%, la major taxa d'atur de la qual es tenen dades, el que suposa que entre 80 i 100 milions de joves no poden trobar una feina.
Per enfrontar-se a aqueta crisi la Fundació Internacional dels Joves (IYF en les seves sigles en anglès) s'ha proposat mobilitzar la xifra de 155 milions de dòlars per a invertir en els joves i millorar les seves oportunitats d'educació, ocupació i ciutadania activa. Aquest anunci va tenir lloc el passat 7 d'octubre a la conferència d’IYF dedicada al lideratge juvenil i l'ocupació, celebrada a Washington DC, EUA, i, en les primeres setmanes, les peticions van arribar a la xifra de 30 milions de dòlars.
Com a seguiment de les conclusions de la Cimera de Nacions Unides sobre els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, realitzada del 20 al 22 de setembre a Nova York, EUA,   l'objectiu de la iniciativa és tenir un impacte durador en la vida de joves de 15 a 24 anys d'edat, i està dirigida a aquelles regions on la situació d'atur és més urgent: Àsia, Orient, Amèrica Llatina i Àfrica. En aquesta conferència, en què van participar més de 200 líders de prop de 50 països, representants de governs, empreses i organitzacions de la societat civil, es van sentir, entre d’altres, els discursos de la Reina Rania Al-Abdullah de Jordània i de l'ex president de Finlàndia i Premi Nobel de la Pau Martti Ahtisaari. «La pobresa, la ignorància i la desesperació són coses que els joves no tenen perquè patir. Hem de fer més. El nostre futur, i el seu, depèn d'això» va declarar la reina Rània. Podeu consultar els resultats de la Cimera .
Els fons aconseguits fins el moment provenen tant del sector públic com privat, per fer possible que els joves adquireixin habilitats útils per accedir a una feina i per ajudar a joves emprenedors a crear els seus propis negocis.
Per a més informació sobre la crisi global d'atur juvenil poden consultar l'informe de l'Organització Internacional del Treball (ILO, sigles en anglès), de 2010, editat aquest any per coincidir amb l'Any Internacional dels Joves declarat per les Nacions Unides (87 pàgines, en anglès) 

A mesura que és més difícil accedir a una feina, un major nombre de joves veuen el voluntariat no només com la manera de fer una cosa necessària pels altres i sentir-se útils, sinó també com una oportunitat per desenvolupar competències i guanyar una experiència que els permeti millorar la seva ocupabilitat.